Badoo.com | Πλήρης παρουσίαση και κριτική

Συνολική Βαθμολογία
3,1
Η άνοδος κι η πτώση του πάλαι ποτέ δημοφιλέστερου dating club
Ο μακρινός Νοέμβρης του 2006 χαρακτηρίστηκε από την έκρηξη του Internet, δεν υπήρχε άνθρωπος χωρίς λογαριασμό e-mail και τα πρώτα smartphones είχαν κάνει δειλά το ντεμπούτο τους. Τότε εμφανίστηκε και μια, πρωτοφανής για τα δεδομένα τότε, ιστοσελίδα γνωριμιών που σε λίγους μήνες συγκέντρωσε επενδύσεις εκατομμυρίων κι εξαπλώθηκε ραγδαία. Και το όνομα αυτής, Badoo.

Η πλατφόρμα ήταν απλά σχεδιασμένη κι εύκολη στη χρήση. Δωρεάν εγγραφή, απαραίτητο να έχεις ένα έγκυρο e-mail και μια φωτογραφία προσώπου. Αυτό το τελευταίο αποθάρρυνε ορισμένους διστακτικούς ή αργόσχολους, που παρέμειναν πιστοί στα mirc, αλλά όχι και τους πιο πονηρούς. Οι φωτογραφίες με καπέλο, γυαλιά ηλίου και τσιγάρο στο στόμα (και κάπου εκεί ένα πρόσωπο χαμένο) ήταν πολύ δημοφιλείς, όπως και οι κλεμμένες (που τότε μας έκανε ακόμη εντύπωση), αλλά τέτοιες λαμογιές δεν τις απέφευγε κανένα site κοινωνικής δικτύωσης. Μπορούσες να κάνεις αναζήτηση με βάση ηλικία, χαρακτηριστικά, περιοχή κ.α. και μπορούσες, στο πρότυπο του Facebook, να ψάξεις με βάση το e-mail (θυμηθείτε: εποχές MSN). Το Badoo έστελνε πρόσκληση στο mail που καταχώρησες και ο παραλήπτης πριν το καταλάβει βρισκόταν στα μισά να φτιάχνει προφίλ – πολλοί την πάτησαν έτσι και έχουν ακόμα και σήμερα προφίλ, που όμως δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ. Έτσι απέκτησε πάρα πολλά μέλη, και οι πιθανές γνωριμίες ήταν πλέον υπόθεση του εκάστοτε μέλους: ό, τι ψάχνεις βρίσκεις, που λένε κι οι παλιοί. Σε λίγο καιρό, το Badoo απενοχοποιήθηκε αρκετά ώστε ζευγάρια να μην ντρέπονται να λένε πού γνωρίστηκαν. Το ταξίδι είχε ξεκινήσει, και φυσούσε ούριος άνεμος.
Εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου, το Badoo άλλαξε την πολιτική του. Καταρχήν, η εγγραφή παραμένει δωρεάν και απλή: χρειάζεσαι μόνο ένα έγκυρο λογαριασμό, λαμβάνεις mail, κι όλα καλά (δεν χρειάζεται να βάλεις τη φωτογραφία σου άμεσα). Ωστόσο για να μπορείς να δεις τα προφίλ άλλων χρηστών και να συνομιλήσεις μαζί τους, πρέπει να συμπληρώσεις φωτογραφίες και να δώσεις κάποιο προσωπικό σου στοιχείο (κινητό, LinkedIn, Facebook). Υπάρχει η δυνατότητα να βρεις γνωστούς σου (και να τους σταλεί έτσι η πρόσκληση να γίνουν μέλη) και να κάνεις αναζήτηση βάσει φύλου, ηλικίας, σωματικών χαρακτηριστικών, περιοχής. Το θέμα είναι πως υπάρχει όριο στον αριθμό των μηνυμάτων που μπορείς να στείλεις (πέντε την ημέρα!) εκτός αν γίνει το «ταίριασμα», δηλαδή σε δει κάποιο προφίλ, δηλώσει ότι είσαι της αρεσκείας του, είναι και της δικής σου, οπότε πιάνετε κουβεντούλα κι όλα μια χαρά. Έλα όμως που αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Υπάρχουν τόσα πολλά προφίλ, και τα πλείστα όσα ανενεργά, που και ο Μπραντ Πιτ να είσαι, θα χαθείς μες στο συρφετό. Το σύστημα διευκολύνει κατά πολύ τις γυναίκες, γιατί υπάρχει η δυνατότητα να βλέπουν το προφίλ τους μόνο εκείνοι που είδαν αυτές (άρα όχι ο κάθε άσχετος) και να κάνουν block και αναφορά σε κάποιον που φέρεται αγενώς, για να το θέσω κομψά – ή και για απροσδιόριστους λόγους, συχνά αδικαιολόγητους… Όμως αν είσαι ένας μέσος άντρας, θα καταλήξεις με το προφίλ σου σχεδόν αόρατο, οι επισκέπτες σου μηδενικοί (ή ανεπιθύμητοι!) και με όριο… πέντε μηνύματα την ημέρα.
Μπορείς να δεις πολλά προφίλ φυσικά, απεριόριστα, αλλά αν θέλεις να κάνεις και γνωριμίες εκτός από χάζεμα, θα δυσκολευτείς πάρα πολύ.
Εδώ λοιπόν το Badoo προτείνει λύσεις, με το αζημίωτο φυσικά. Αγοράζοντας credits – προσιτό κόστος – ή ένα μεγάλο «πακέτο δύναμης» αποκτάς, υποτίθεται, καλύτερη προβολή στο site (εμφανίζεσαι δηλαδή από τους πρώτους) και έχεις απεριόριστο αριθμό μηνυμάτων. Να πληρώσεις για γνωριμίες; Γιατί όχι, άλλωστε και στον «έξω» κόσμο πληρώνεις τον καφέ σου, το ποτό σου, χώρια τα κεραστικά. Θέλει όμως προσοχή. Έχουν καταγραφεί πολλά παράπονα από χρήστες για παραπάνω χρέωση, ακόμα και σε περίπτωση διαγραφής του προφίλ, όπως και για ανύπαρκτη αποτελεσματικότητα: Οι επισκέπτες του προφίλ σου αυξάνονται, αλλά απάντηση στα μηνύματα σπάνια λαμβάνεις. Κάπου εδώ έρχονται να κουμπώσουν οι αμέτρητες αγανακτισμένες μαρτυρίες για ψεύτικα προφίλ και για επαγγελματίες μέλη, που σκοπό έχουν να κρατήσουν τον γαλαντόμο χρήστη όσο γίνεται περισσότερο. Τα blocks και οι διαγραφές γίνονται δυστυχώς χωρίς προειδοποίηση, σύσταση, μια ευκαιρία τέλος πάντων, αν και συχνά παρατηρείται το «διαγραμμένο» σου προφίλ να παραμένει παρόν, σαν φάντασμα. Αλλά και αυτούς τους σκοπέλους να ξεπεράσει κανείς, τα εναπομείναντα προφίλ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Τα ψεύτικα (δηλώνω ψηλή ξανθιά από το Αιγάλεω, αλλά δεν ξέρω να μιλήσω καλά ελληνικά και οι φωτογραφίες μου έχουν τραβηχτεί κάπου στο Βλαδιβοστόκ), τα ενοχλητικά (τα μπακούρια – λιγούρια που βγάζουν το κακό όνομα σε όλους τους άντρες, διαδικτυακούς και μη, και οι πονηρές που ζητάνε φάτσα – κάρτα Paysafe των 10 ευρώ, και μην ξεχνάμε τις επαγγελματίες που λένε την ταρίφα τους στο πρώτο μήνυμα) και τα ουδέτερα, που συνήθως είναι νορμάλ άτομα, θαμμένα κάτω απ’ τα τόσα προφίλ, που δεν ξέρουν πόση υπομονή να κάνουν πλέον – και επιλέγουν να μην κάνουν τίποτα.

Πολλοί άντρες έχουν το σκεπτικό της ξεπέτας και τίποτε άλλο, αφού «σιγά μη βρω τίποτα αξιόλογο στο Ίντερνετ» και είναι τόσο πληθωρικοί, που μοιάζουν σαν να είναι η πλειονότητα (ενώ δεν είναι, καθόλου και ποτέ.) Ακόμα περισσότεροι άντρες έχουν τη νοοτροπία «θέλω γυναίκα τώρα αμέσως» και αν δεν βρουν ραντεβού σε τέσσερις ώρες πλέκουν θεωρίες συνωμοσίας. Οι περισσότεροι όμως πάσχουν από την κλασική Ελληνική λεβεντομ@λακία, που βρίζει όποια γυναίκα δεν του απάντησε και σύσσωμο το site, αλλά… κάθε ώρα της ημέρας είναι συνδεδεμένος.

Από την άλλη έχουμε και γυναίκες αποφασισμένες για γνωριμία, που την τελευταία στιγμή τρομάζουν και κάνουν πίσω (διαγράφοντας και το προφίλ τους, έτσι για τον εξαγνισμό του πράγματος) αφήνοντας έναν (τουλάχιστον) άντρα απογοητευμένο (τουλάχιστον!). Υπάρχουν και εκείνες, αρκετές αν όχι πολλές, που θέλουν όντως γνωριμία, ερωτική, άμεσα αβάδιστα ψεκάστε σκουπίστε, αλλά η θελκτικότητά τους αντιστρόφως ανάλογη της διαθεσιμότητάς τους. Και υπάρχει κι ένα μεγάλο ποσοστό που χρησιμοποιεί το Badoo σαν ψυχολόγο: φτιάχνει προφίλ με αστεράτες φωτογραφίες, λαμβάνει άκρως εγκωμιαστικά – παρακλητικά μηνύματα, η διάθεσή της ανεβαίνει και ξαφνικά, νιώθει καλύτερα… χωρίς να απαντήσει σε κανένα, φυσικά.

Τι μένει; Τα νορμάλ άτομα που είπαμε, που προσπαθούν να μην ξοδέψουν άδικα το χρόνο τους και τα χρήματά τους και κρατάνε σφιχτά την ελπίδα πως θα βρούνε επιτέλους κάτι αξιόλογο. Αν και η ιστορία του Πάνου και της Μάρως που γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν μέσω του Badoo τους φαντάζει ολοένα και περισσότερο με αστικό μύθο ή, χειρότερα, διαφημιστικό κόλπο.
Συνιστάται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται κυρίως για chat, και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας γνωριμίας, αλλά χωρίς μεγάλες απαιτήσεις.